Εργαστήρια

Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης, σερμινάρια και βιωματικά εργαστήρια πάνω σε διάφορες όψεις, τεχνικές και εφαρμογές της θεατρικής κούκλας, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά.

Τα προγράμματα αυτά λαμβάνουν χώρα είτε στο δικό μας πλήρως εξοπλισμένο χώρο, είτε σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, οργανισμό ή χώρο όπου μεταφέρουμε την υποδομή, τα υλικά και τα εργαλεία μας.  
 
Οι θέσεις σε όλα τα προγράμματα είναι περιορισμένες Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Σ. Μαρκόπουλο, στο 6977150305 ή  να στείλουν μήνυμα e-mail στο ayusayapup@gmail.com.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2023-2024

1.  Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας
2.  Θέατρο της Εμψύχωσης - Θέατρο της Υλο-Ποίησης
3.  Εργαστήριο μηχανικής κουκλοθεάτρου και αυτοματοποιητικής
4. Σεμινάριο Πατρόν και Ραπτικής για Κούκλες 

1. Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας

Διάρκεια: 150+ ώρες (αρχές Οκτώβρη- τέλη Ιούνη)
Συναντήσεις: 4 ώρες την εβδομάδα, σε ομάδες των 4 ατόμων
Ημέρα: καθημερινή, καθορίζεται από την ομάδα Ώρες: 6-10μμ
Συνολικό κόστος/άτομο: 1500Ευρώ  (περιλαμβάνονται υλικά και εργαλεία)
Αριθμός θέσεων: 8 (δύο τετραμελείς ομάδες)
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής:   
 Ενδιαφέρον για ενασχόληση με την θεατρική κούκλα και την παραγωγή παράστασης, βασική εμπειρία με εργαλεία και υλικά κατασκευής, διαθεσιμότητα χρόνου για εκτός ωραρίου εργασία. Προηγούμενη εμπειρία στο κουκλοθέατρο δεν απαιτείται.

συνοπτικά:  
 Ετήσιος κύκλος εκπαίδευσης περίπου 180 ωρών, πάνω στην τέχνη της θεατρικής μαριονέτας. Από το 1999, τον έχουν παρακολουθήσει πολλοί από τους σημερινούς επαγγελματίες κουκλοπαίκτες. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην θεωρία και πράξη της μαριονέτας και της κούκλας γενικότερα, για θεατρική χρήση. Έμφαση δίνεται στον πειραματισμό με διάφορα υλικά και τεχνικές κατασκευής, τη σχέση με τα εργαλεία, τον σχεδιασμό της κούκλας με συγκεκριμένα ζητούμενα, την καθαυτό κατασκευή, και την ολοκληρωμένη προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου της εμψύχωσης μέσω προετοιμασίας και δημόσιας παρουσίασης ατομικών σπουδών παράστασης.

θέματα: 
- ολοκληρωμένη αντίληψη της θεατρικής διαδικασίας και των στοιχείων που την διαμορφώνουν 
- πειραματισμός με τις δυνατότητες επιλογών που προσφέρει το θέατρο της εμψύχωσης
- πειραματισμός και εξοικείωση με τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες παραγωγής κουκλοθεάτρου
- σχεδιασμός και κατασκευή κούκλας διαφόρων τεχνικών
- σχεδιασμός, επεξεργασία, παραγωγή και παρουσίαση μίας παράστασης σε ατομικά πρότζεκτ.
- εισαγωγή στην ιστορία και τις έννοιες που σχετίζονται με το θέατρο της κούκλας
- πειραματισμοί με το φως, τον σκηνικό χώρο, άψυχα αντικείμενα και διαδικασίες εμψύχωσης
- πειραματισμοί με την ύλη, τις ιδιότητες και την συμπεριφορά της
- πειραματισμοί με την φύση, την ενέργεια και την ανατομία
- τεχνικά μέσα και εργαλεία, τεχνολογία και τέχνη
- πειραματισμοί με τις διαδικασίες ελέγχου και χειρισμού
- σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών διαφόρων υλικοτεχνικών επιλογών (ανατομία, μηχανική σώματος, γλυπτική)
- σχεδιασμός και κατασκευή συσκευών ελέγχου
- σχεδιασμός και κατασκευή παραστατικών και σκηνικών αντικειμένων
- δραματουργία, σκηνοθεσία και σκηνογραφία


2. Θέατρο της Εμψύχωσης, Θέατρο της Υλο-Ποίησης
Διάρκεια: 50+  ώρες (μέσα Νοέμβρη - αρχές Μάρτη)
Συναντήσεις:4 ώρες την εβδομάδα
Ημέρα: καθημερινή, καθορίζεται από την ομάδα. Ώρες: 6-10μμ
Συνολικό κόστος/άτομο: 400 Ευρώ
Αριθμός θέσεων: 8 (μία ομάδα)
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής: 
 Ενδιαφέρον για ενασχόληση με την θεατρική κούκλα, καλή σχέση με ρυθμό-μουσική, καλή σωματική κατάσταση. Προηγούμενη εμπειρία στο κουκλοθέατρο δεν απαιτείται. 

συνοπτικά: Κύκλος εκπαίδευσης με έμφαση στην εμψύχωση και τη σκηνοθεσία της θεατρικής κούκλας. Σφαιρική έρευνα πάνω στην λειτουργία της κούκλας σαν θεατρικό εργαλείο. Πειραματισμός στην χρήση και την ποιητική της εμψύχωσης της ύλης, τα στοιχεία που την δημιουργούν και την σκηνική δυναμική της. Πρακτική εργασία μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τελικά παραγωγή ατομικών ομαδικής παράστασης και δημόσια παρουσίασή της.

θέματα:  
- ιστορία και έννοιες που σχετίζονται με το θέατρο της κούκλας
- εμψύχωση αντικειμένων
- η ψευδαίσθηση της ζωής
- ολοκληρωμένοι κόσμοι (κοσμογονία)
- το αντικείμενο – υποκείμενο
- δυναμικός χειρισμός
- ανατομία,  φυσική μηχανική του σώματος και το ξεπέρασμά τους
- δραματουργική επεξεργασία, ειδικές δυναμικές της κούκλας
- δραματουργία του ρυθμού
- οπτική αφήγηση
- σκηνοθεσία της κούκλας3
. Εργαστήριο μηχανικής κουκλοθεάτρου και αυτοματοποιητικής  
Διάρκεια: 100+ ώρες (Μέσα Οκτώβρη - Τέλη Μάη)
Συναντήσεις: 4ωρες συναντήσεις, ομάδα των 4 ατόμων
Ημέρα: καθημερινή, καθορίζεται από την ομάδα  Ώρες: 6-10μμ
Αριθμός θέσεων: 4 (μία ομάδα)
Συνολικό κόστος/άτομο:1100 Ευρώ (περιλαμβάνει υλικά και εργαλεία)
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Βασική εμπειρία στη χρήση εργαλείων σχεδίασης, επεξεργασίας ξύλου. Βασικές γνώσεις φυσικής και γεωμετρίας. Προηγούμενη εμπειρία στο κουκλοθέατρο δεν απαιτείται.

συνοπτικά: Κύκλος εκπαίδευσης που απευθύνεται σε έμπειρους κουκλοπαίκτες, κατασκευαστές κούκλας, μηχανικούς, μηχανολόγους και άτομα που έχουν κατασκευαστική εμπειρία, οι οποίοι θέλουν να εμβαθύνουν σε θέματα σχεδιασμού και κατασκευής χειροποίητων μηχανισμών καθώς και αυτομάτων μηχανικών κουκλών.

θέματα:
- εισαγωγή στην τεχνολογία, μηχανική και κουκλοθέατρο
- μετάδοση κίνησης (μοχλοί, σύνδεσμοι, στρόφαλοι, τροχαλίες, κοχλίες, απλά έκκεντρα, γρανάζια, σύνθετα έκκεντρα, γρανάζια ποικίλης ταχύτητας, άλλοι μηχανισμοί)
- προγραμματισμός και χρονισμός δράσης
- μηχανολογικός σχεδιασμός για κούκλες
- ειδικές τεχνικές και υλικά κατασκευής 
- σχεδιασμός και κατασκευή μηχανισμών
- σχεδιασμός και κατασκευή αυτομάτου (μηχανικές κούκλες με χρονισμένη δραματουργία και αυτόματη-προγραμματισμένη κίνηση)
- εισαγωγή στις σύγχρονες τεχνολογίες ψηφιακού αυτομάτου ελέγχου και εφαρμογή στις κούκλες (προγραμματισμός μικροεπεξεργαστή, κίνηση με ηλεκτροκινητήρες, αισθητήρες)4. Σεμινάριο Πατρόν και Ραπτικής για Κούκλες  


Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! θα φιλοξενήσει στο εργαστήρι του, για δεύτερη χρονιά, την ενδυματολόγο και σχεδιάστρια κουστουμιού Δέσποινα Μακαρούνη διοργανώνοντας σεμινάριο πατρόν και ραπτικής για κούκλες.

Διάρκεια: 36 ώρες. Εννέα 4ωρες συναντήσεις, μία κάθε μήνα. Πρώτη συνάντηση: Σάββατο 29 Οκτωβρίου ’22. (οι υπόλοιπες θα καθοριστούν από την ομάδα).

Θέσεις συμμετοχής: Έξι (6), Κόστος:  480 Ευρώ (περιλαμβάνει εργαλεία και υλικά)

Περιγραφή:

Σεμινάριο κατασκευής ενδύματος σε μικρή κλίμακα για μαριονέτες και άλλα είδη κούκλας. Προσέγγιση φόρμας με μέθοδο γεωμετρικού πατρόν, γεωμετρικό πατρόν σε κλίμακα και τρισδιάστατη απόδοση – εφαρμογή, εισαγωγή στη ραπτική, εφαρμογή κοπής - ραφής πρωτοτύπων, θεατρική απόδοση κατασκευής κοστουμιών με ύφασμα και βοηθητικά υλικά. Απευθύνεται κύρια, αλλά όχι μόνο, σε κουκλοπαίκτες, κουκλοποιούς, σκηνογράφους και ενδυματολόγους. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Σ. Μαρκόπουλος 6977150305, ayusayapup@gmail.com

* Η Δέσποινα Μακαρούνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τον κλάδο σχεδιαστών μόδας του καλλιτεχνικού ομίλου Α.Κ.Τ.Ο. Εργάστηκε ως σχεδιάστρια-πατρονίστ  σε οίκους μόδας και βιοτεχνίες ενδυμάτων. Από το 2000 σχεδιάζει κουστούμια και ασχολείται με ειδικές κατασκευές για ομάδες χορού, θεάτρου και θεαμάτων . Το 2003-04 εργάστηκε για τη τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων ως βοηθός σχεδιαστή, υπεύθυνη στο τμήμα παραγωγής πρωτοτύπων κοστουμιών.


ΠΡΟΣΘΕΤΑ:
- Σε όλα τα προγράμματα γίνεται παράλληλη μελέτη κειμένων, οπτικού υλικού και βοηθητικών ερεθισμάτων διατίθεται πρόσβαση στην βιβλιοθήκη/ αρχείο
- Παρέχεται εκτενές υλικό τεκμηρίωσης.
- Επίσης, στα μέλη του εργαστηρίου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν την υποδομή και τον χώρο εκτός ωραρίου μαθημάτων για επιπλέον άσκηση ή προσωπική δημιουργία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θέσεις σε όλα τα προγράμματα είναι περιορισμένες! Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Σ. Μαρκόπουλο, στο 6977150305 ή  να στείλουν μήνυμα στο ayusayapup@gmail.com.