To Selfie Automaton στη Θεσσαλονίκη



Selfie Automaton
του Στάθη Μαρκόπουλου και της καλλιτεχνικής ομάδας Asociația Plus Minus dd Cluj
Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τo Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, στο
Αλατζά Ιμαρέτ, τη διαδραστική εγκατάσταση Selfie Automaton.
Η Selfie Automaton εκπροσώπησε τη Ρουμανία στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016. Δημιουργοί της ο Στάθης Μαρκόπουλος, εικαστικός και κουκλοπαίκτης, και η καλλιτεχνική ομάδα Asociația Plus Minus dd Cluj. Η διαδραστική εικαστική εγκατάσταση αποτελείται από αυτόματα, μηχανικές ξυλόγλυπτες κούκλες, οι οποίες συνδιαλέγονται με τον θεατή και το χώρο. Οι κούκλες – που αποτελούν ίσως την αρχαιότερη συλλογική selfie φωτογραφία της ανθρωπότητας – αλλά και το περιβάλλον τους, όπως διαμορφώνεται στην κάθε παρουσίαση του project, μετατρέπουν τον επισκέπτη σε πρόσωπο που δρα μέσα στο έργο και μαζί του, θεατή και ηθοποιό, και τον καλούν να παίξει, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη θέση του ανθρώπου στον
κόσμο και στην κοινωνία.
Η εγκατάσταση είναι περισσότερο εικαστική και θεατρική παρά εμφανώς αρχιτεκτονική, στοιχείο που την έκανε να ξεχωρίσει από τα άλλα έργα της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, όπου και έλαβε εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις.
Η Selfie Automaton έχει φιλοξενηθεί στο Μουσείο αυτομάτων μουσικών οργάνων Speelklok στην Ουτρέχτη, Ολλανδία, στο Κρατικό Κουκλοθέατρο του Ιασίου στη Ρουμανία και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MNAC) στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Ρουμανίας, της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Ρουμανίας και του Thesspuppet festival.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2019
Αλατζά Ιμαρέτ
Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587 και 2313 318538
E-mail pinakothiki@thessaloniki.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 11.00 έως 18.00