Trick Marionettes
Εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής θεατρικών μαριονετών οι οποίες ενσωματώνουν και εκτελούν ειδικές δράσεις και κινήσεις.

διάρκεια: 45 ώρες
χρονική περίοδος: αρχές Μαρτίου - τέλη Μαΐου 2019
ημέρα συναντήσεων: Παρασκευή 5.30-9.30μμ ή 6-10μμ
αριθμός θέσεων: 5
κόστος:650Ε
δηλώσεις συμμετοχής έως: 31 Ιανουαρίου

Απευθύνεται σε κουκλοπαίκτες και άτομα που έχουν ήδη εμπειρία στη χρήση των βασικών εργαλείων και υλικών καθώς και στη γλυπτική της κούκλας.

Όλες οι μαριονέτες είναι ένα "τρυκ". Σαν ιδιαίτερη κατηγορία όμως, αυτές που ονομάζουμε "trick marionettes", έχουν τη δική τους παράδοση στην ιστορία του κουκλοθεάτρου και παρότι χρησιμοποιήθηκαν και στα πλαίσια κλασικών παραστάσεων, αποτέλεσαν και ξεχωριστό είδος. Ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν ως μαγικά θαύματα καθώς, στα μάτια των θεατών μοιάζει ανεξήγητο το πως καταφέρνουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Απαιτούν δεξιοτεχνία, εφευρετικότητα και ειδικές γνώσεις τόσο στην κατασκευή όσο και στον χειρισμό. Τρελά νούμερα τσίρκου, μουσικοί που παίζουν με μαεστρία τα όργανά τους, ακραίες μεταμορφώσεις, σώματα που διαλύονται και ξανασχηματίζονται, πρόσωπα που κινούν τα χαρακτηριστικά τους, χρήση αντικειμένων και οπτικών εφέ κ.α. Στη Δύση έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς ήδη από τον 17ο αιώνα και ακόμα περισσότερο από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που ειδικεύονται σε παραστάσεις βαριετέ με τέτοιες μαριονέτες. Συχνά οι trick marionettes εμφανίζονται σε παραστάσεις δρόμου λόγω της σχετικά σύντομης αλλά πολύ εντυπωσιακής δράσης τους.

Το εργαστήριο έχει σαν στόχο την ολοκληρωμένη κατασκευή μιας μαριονέτας, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας.
Ο χαρακτήρας προς υλοποίηση και η δράση του θα είναι της έμπνευσης και επιλογής του καθενός που συμετέχει και θα καθοριστεί μέσω διεξοδικής επικοινωνίας με email που θα προηγηθεί του εργαστηρίου.

Επιμέρους θέματα:
- χειρισμός αντικειμένων μέσω νημάτων
- δραματουργία και χειρισμός του θεατή
- ανατομία και κινησιολογία
- τεχνικός σχεδιασμός
- αρθρώσεις και σύνδεσμοι
- εφεύρεση και εργαλεία
- χειριστήρια, νήματα και βέργες
- μηχανική και μηχανισμοί
- τεχνικές επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου και άλλων υλικών
- εισαγωγή στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας
- χειρισμός και εμψύχωση της μαριονέτας
- οπτικό υλικό και σημειώσεις

Παρόλο που θα εργαστούμε πάνω στον χειρισμό της κούκλας με νήματα, όλες οι τεχνικές και ο τρόπος σκέψης πίσω από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδος κούκλας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε
με τον Στάθη Μαρκόπουλο στι τηλέφωνο 6977150305 ή στο ayusayapup@gmail.com