Θερινό Εργαστήριο Μαριονέτας - Κάμπινγκ στη Μήλο


Θερινό Εργαστήριο Μαριονέτας 

Κάμπινγκ στη Μήλο      

 31 Ιουλίου -9 Αυγούστου 2019
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Ιρίνα Μπόικο

Διάρκεια: 8 ημέρες,  50 ώρες

Χρονική περίοδος: 31 Ιουλίου -9 Αυγούστου 2019

Δηλώσεις συμμετοχής έως: 30 Ιουνίου

αριθμός θέσεων: min 7 – max 12.
Στο  πανέμορφο κυκλαδίτικο τοπίο της Μήλου, στην τοποθεσία Παρασπόρος, 20' με τα πόδια από τη θάλασσα του εκπληκτικού Σαρακίνικου,  διοργανώνεται κάμπινγκ και θερινό βιωματικό εργαστήριο σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης  θεατρικών μαριονετών ειδικής δράσης ("trick marionettes"), οι οποίες παίζουν μουσικά όργανα (μαριονέτες μουσικοί).

Απευθύνεται κυρίως σε κουκλοπαίκτες, αλλά και σε όποιον θέλει να δημιουργήσει μια λειτουργική μαριονέτα – μουσικό για χρήση σε παράσταση δρόμου, στο σχολείο ή άλλο πολιτιστικό/ κοινωνικό  χώρο. Προηγούμενη εμπειρία στη χρήση βασικών εργαλείων και υλικών είναι επιθυμητή. Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο καθημερινής επικοινωνίας (διότι είναι πιθανό να συμμετέχουν και μη ελληνόφωνοι).TRICK MARIONETTES:

Όλες οι μαριονέτες είναι ένα "τρυκ". Σαν ιδιαίτερη κατηγορία όμως, αυτές που ονομάζουμε "trick marionettes", έχουν τη δική τους παράδοση στην ιστορία του κουκλοθεάτρου και παρότι χρησιμοποιήθηκαν και στα πλαίσια κλασικών παραστάσεων, αποτέλεσαν και ξεχωριστό είδος. Ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν ως μαγικά "θαύματα" καθώς, στα μάτια των θεατών μοιάζει ανεξήγητο το πως καταφέρνουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Απαιτούν εφευρετικότητα και ειδικές γνώσεις τόσο στην κατασκευή, όσο και στον χειρισμό. Τρελά νούμερα τσίρκου, μουσικοί που παίζουν με μαεστρία τα όργανά τους, ακραίες μεταμορφώσεις, σώματα που διαλύονται και ξανασχηματίζονται, πρόσωπα που κινούν τα χαρακτηριστικά τους, χρήση αντικειμένων κ.α. Στη Δύση έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς ήδη από τον 17ο αιώνα και ακόμα περισσότερο από τα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που ειδικεύονται σε παραστάσεις βαριετέ με τέτοιες κούκλες. Συχνά, οι trick marionettes εμφανίζονται σε παραστάσεις δρόμου λόγω της σχετικά σύντομης αλλά πολύ εντυπωσιακής δράσης τους.

Το θερινό εργαστήριο έχει σαν στόχο την ολοκληρωμένη κατασκευή μιας τέτοιας μαριονέτας, αλλά και την ευρύτερη καλλιέργεια γύρω από την κούκλα και το θέατρό της, τόσο μέσω προγραμματισμένων σχετικών δραστηριοτήτων (προβολών, παρουσιάσεων κ.α.), όσο και λόγω της καθημερινής συμβιωτικής σχέσης μεταξύ των συμμετεχόντων.Ο χαρακτήρας προς υλοποίηση καθώς και το μουσικό όργανο που θα παίζει, είναι της έμπνευσης και επιλογής του καθενός που συμμετέχει (θα μπορούσε να είναι από κάποιο ιστορικό πρόσωπο (π.χ. Louis Armstrong), έως ένα εντελώς φανταστικό πλάσμα που παίζει ένα φανταστικό όργανο).

Όταν καθοριστεί η ομάδα εργασίας (1/7/2019) και μέχρι την έναρξη του εργαστηρίου (30/7), θα υπάρχει αναλυτική επικοινωνία μέσω email ώστε να συζητηθούν και να ωριμάσουν οι ιδέες και επιλογές για την κάθε μαριονέτα που θα κατασκευάσουμε.Επιμέρους θέματα:

- χειρισμός αντικειμένων μέσω νημάτων

- η δραματουργία της κούκλας και ο χειρισμός του θεατή

- ανατομία και κινησιολογία, τεχνικός σχεδιασμός  και "υλο-ποίηση"

- μηχανική και μηχανισμοί, αρθρώσεις, σύνδεσμοι και μετάδοση κίνησης

- εφεύρεση μηχανών και εργαλείων

- τεχνικές επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου και άλλων υλικών

- γλυπτική σε ξύλο, χαρτοπολτό, φελιζόλ και αφρολέξ

- χειριστήρια, νήματα και βέργες

- χειρισμός και εμψύχωση της μαριονέτας

- εισαγωγή στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για τον χειρισμό κούκλας

- οπτικό υλικό και σημειώσεις

- προβολές σχετικών ταινιών

- όλες οι τεχνικές και ο τρόπος σκέψης μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδος κούκλας.Πρόγραμμα εργαστηρίου

31/7     Άφιξη - υποδοχή - εγκατάσταση

1-8 /8   Εργαστήριο και άλλες δραστηριότητες

8/8       Παρουσίαση μαριονετών στη χώρα της Μήλου

09/8     Λήξη - ΑναχώρησηΗμερήσιο πρόγραμμα:

09.00 - 10.00 πρωινό

10.00 - 13.45 πρωινή εργασία

14.00 - 15.00 μεσημεριανό γεύμα

15.00 - 17.30 ελεύθερες ώρες

17.30 - 20.30 απογευματινή εργασία

21.00 - 22.00 βραδινό γεύμα

22.00 - 00.00 προβολή ταινιών και άλλες δραστηριότητες

(το πρόγραμμα μπορεί να ανα-διαμορφωθεί επιτόπου, σύμφωνα με τις ανάγκες και επιθυμίες της ομάδας)

Κόστος Εργαστηρίου: 400Ε (330 για τα μέλη της UNIMA). Περιλαμβάνει διαμονή σε σκηνή σε οργανωμένο κάμπινγκ (βλ. φωτο παρακάτω), τρία γεύματα ανά ημέρα καθώς και τα υλικά και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής σε δωμάτιο με συγκάτοικο (με επιπλέον χρέωση 50Ευρώ για όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου (περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνικά)

Διαδικασία εγγραφής: Συμπληρώστε την φόρμα της αίτησης συμμετοχής ως τις 30 Ιουνίου. Στις 2 Ιουλίου θα καθοριστεί η σύνθεση της ομάδας εργασίας και θα ενημερωθείτε. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής θα χρειαστεί να κατατεθεί προκαταβολή 200Ε.


- Για περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο του εργαστηρίου, επικοινωνήστε με τον Στάθη Μαρκόπουλο στο τηλέφωνο 0030-6977150305 ή στο ayusayapup@gmail.com- Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία, τον χώρο, τη διαμονή, τη μετάβαση και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε  με την Ιρίνα Μπόικο στο τηλέφωνο 0030-6973631659  ή στο irinaboiko@yahoo.grΚουκλοθέατρο Αγιούσαγια! 
Το Κουκλοθέατρο-Αγιούσαγια! αποτελεί μία από τις παλαιότερες (ίδρυση 1992) και
από τις πλέον δραστήριες ομάδες καλλιτεχνών στην Ελλάδα, που χρησιμοποιούν την κούκλα σε κάθε εκδοχή της, ως σύγχρονο, πειραματικό, ποιητικό θεατρικό εργαλείο κι έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ποιοτική (και ποσοτική) αναβάθμιση αυτής της τέχνης στη χώρα μας, τόσο με τις παραστάσεις, όσο και με την συνολική δραστηριότητα (εκπαιδευτικά προγράμματα, θεωρητική έρευνα, εκδόσεις κ.α.)

Ο Στάθης Μαρκόπουλος σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου  του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (www.ayusaya.com ), δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες και ερασιτέχνες κουκλοπαίκτες και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (www.unimahellas.org)
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - APPLICATION FORM


  Φωτογραφίες από το Σαρακίνικο και το χώρο του camp.